‘Kippen houden ervan om tussen de bomen te scharrelen’
Henri over zijn biologische pluimveehouderij
In Ede tovert Henri Dekker een oud, gemengd landbouwbedrijf om tot moderne en grotendeels biologische pluimveehouderij. De fruitbomen bieden in het voorjaar bloesem voor de bijen en het hele jaar door beschutting voor de kippen. ‘Biologisch en agroforestry, daar zit toekomst in,’ aldus Henri.
Van traditioneel naar biologisch
In 1998 kochten Henri’s ouders een boerenerf van 10 hectare. Er liepen varkens, melkkoeien, vleeskoeien en kippen. Vanaf 2007 runde hij het bedrijf samen met zijn vader. Tot deze tijdens de pandemie overleed aan corona. Plots stond Henri er alleen voor in het bedrijf. Hij besloot het roer om te gooien: ‘Mijn vader was vrij traditioneel en nam niet veel risico. De stallen waren verouderd en te krap, maar investeren wilde hij niet.’
Het was tijd voor vernieuwing: ‘Ik wilde geen gemengd bedrijf, maar meer kippen. En ook biologisch, terwijl m’n vader daar niets van moest weten.’ Oude schuren werden gesloopt, er kwam een biologische kippenstal, een stukje bos en een vijver. ‘Ik heb nog wel wat varkens, maar geen ruimte meer voor een uitloop. Dus met de varkens wil ik stoppen,’ zegt Henri.
Tegen de legbatterij
De keuze voor biologisch is deels een ideologische en deels een financiële overweging geweest. Volgens Henri zit er toekomst in biologisch: ‘De dieren hebben het fijner en dat vinden mensen steeds belangrijker, dus er is markt voor.’ Zelf hecht hij ook waarde aan dierenwelzijn: ‘Ik zou bijvoorbeeld nooit kippen kunnen houden in legbatterijen. Nu mag dat ook niet meer in Nederland, maar ook hier zijn erg kleine kooien nog wel toegestaan. Bovendien worden legbatterij-eieren volop geïmporteerd en verwerkt in onze producten, zoals koekjes. Bij biologische producten weet je zeker dat de eieren die erin zitten van kippen komen met een fijner leven.’
Agroforestry
De laatste oude stallen worden binnenkort vervangen voor nog een kippenstal. Toch wordt dat er niet een voor biologische kippen. ‘Ook daar heb ik niet genoeg grond voor,’ legt hij uit. ‘Een biologische kip moet vier vierkante meter buitenruimte hebben. Ik heb al 16.000 bio-kippen, die hebben bijna 6,5 hectare grond in gebruik.’
Wel gaat de stal onderdak bieden aan kippen met een Beter Leven Keurmerk: ‘Voor drie sterren Beter Leven heb je niet per se een vrije uitloop nodig. Je kunt ook kiezen voor een bosrand in de openlucht. Daar kunnen ze dan overdag vrij rondscharrelen. Kippen zijn van nature bosdieren. Ze houden ervan om tussen de bomen te krabben en te scharrelen. Ook biedt het bos beschutting. Ze voelen zich veiliger onder de bomen, beter beschermd tegen de roofvogels. Die pikken er in een open veld nog weleens eentje uit.’ Vandaar dat Henri druk bezig is met het poten van fruit- en walnotenbomen: ‘Dat heet agroforestry; een combinatie van bos en landbouw.’
Zo blijft Henri constant nieuwe plannen maken. Wanneer de bomen wat groter zijn en de nieuwe stal staat, bedenkt hij vast weer iets nieuws. Vader zou trots zijn op de frisse wind die zijn zoon door het stoffige bedrijf laat waaien.
De mening van de geïnterviewden op deze website vertegenwoordigt niet noodzakelijkerwijs de visie van de Rijksoverheid.