Over biologische producten
Je kunt het zo gek niet bedenken, of het product is er ook biologisch. Bekende producten zijn biologische groenten en fruit, biologische melk, biologisch vlees en biologische eieren. Maar er zijn ook biologische koffie en thee, kruiden, oliën, bier, wijn en zelfs hondenbrokken en kattenvoer. Het biologisch aanbod is enorm en wordt steeds groter. Wat het ook is, je herkent het aan het biologisch keurmerk van de EU.

Er zijn in Nederland heel wat supermarkten, boerderijen, markten, webwinkels en speciaalzaken, zoals bakkers en slagers, die 100% biologische producten verkopen. Een biowinkel bij jou in de buurt vind je op mijnbiowinkel.nl. Sinds 1 januari 2021 zijn biologische verkooppunten verplicht zich te certificeren bij Skal Biocontrole. Daarnaast verkopen ook alle ‘gewone’ supermarkten, bakkers en slagers steeds meer biologisch voedsel.
Sommige mensen kopen biologische producten omdat ze denken dat deze gezonder zijn. Er zijn individuele biologische producten die meer vitaminen en mineralen bevatten en minder stoffen die mogelijk schadelijk zijn, zoals nitraat en resten van bestrijdingsmiddelen. Toch is niet bewezen dat biologisch eten gezonder is. De voedingswaarde is over het algemeen gelijk.
Voor een goede gezondheid is het van belang om naar je hele eetpatroon te kijken. Bekijk de website van het Voedingscentrum voor meer informatie over gezond biologisch en niet-biologisch eten.
Er zijn echter nog een hoop andere redenen om wat vaker biologisch te eten. Zo draag je door biologisch te eten bij aan een gezondere bodem, schoner water, minder schadelijke stoffen in de lucht en meer verschillende soorten planten en dieren. Bovendien hebben de koeien, schapen, kippen en varkens in de biologische landbouw een natuurlijker leven.
Gemiddeld is biologisch iets duurder dan niet-biologisch, maar het prijsverschil is niet altijd even groot. Soms is de biologische keuze zelfs goedkoper dan een merkproduct. Wanneer biologisch duurder is, komt dat over het algemeen door de productiekosten. Die zijn hoger omdat er aanvullende regels zijn voor biologische producten, zoals voor dierenwelzijn. Daarnaast hangt de prijs af van waar je het koopt en van het seizoen. Het prijsverschil is vaak kleiner bij seizoensproducten. En: hoe meer vraag er is naar biologische producten, hoe groter de kans dat de prijzen dalen.
De meeste omzet halen supermarkten uit biologische melk en karnemelk (€ 73,5 miljoen), gevolgd door biologische eieren (€ 67 miljoen) en biologische yoghurt (€ 44,8 miljoen, data 2021). Meer inzichten over koopgedrag en biologische productie vind je op de pagina Feiten & cijfers.
Het biologisch keurmerk van de EU is het enige keurmerk voor duurzaam voedsel waar de overheid verantwoordelijk voor is. Skal Biocontrole is de officiële organisatie die in Nederland controleert of de producenten voldoen aan de Europese regels. Er zijn meer private ‘Topkeurmerken’ voor eten en drinken die Milieu Centraal beoordeelt. Met een Topkeurmerk heb je de meeste impact op mens, dier en milieu. Meer informatie hierover vind je op de website van Milieu Centraal. De beoordelingen van de keurmerken vind je in de Keurmerkenwijzer.
Biologische producten moeten in de winkel duidelijk gescheiden blijven van niet-biologische producten. Zo weet je zeker dat het hele proces, van boer tot bord, biologisch is.
Verkopers kunnen ervoor kiezen om zich biologisch te laten certificeren. Dan mogen ze onverpakte biologische producten verkopen. Doen ze dit niet, dan mogen ze alleen verpakte biologische producten verkopen. Het liefst wel op een zo duurzaam mogelijke manier.
Van de producten die de Nederlandse horeca gebruiken, is maar 1 à 2 % biologisch. Volgens onderzoek kan het zakelijk interessant zijn om meer biologische producten en gerechten op de kaart te zetten. Een aantal redenen:
- Een grote groep horeca-bezoekers, namelijk mensen onder de 30, is zeer geïnteresseerd in biologische gerechten en producten.
- Veel gasten zijn van mening dat biologisch ook staat voor goede kwaliteit.
- Door te koken met meer biologische producten laat je als bedrijf zien dat je duurzaamheid belangrijk vindt.
Overweeg je om meer biologisch op het menu te zetten? Bekijk dan eens het rapport 'Bio in de horeca: van niche naar nieuw normaal?'
Over de campagne
Dat doen we omdat de productie van voedsel zorgt voor uitdagingen op het gebied van klimaat, natuur, dierenwelzijn, water, bodem en gezondheid. Biologische boeren en tuinders maken hun producten met respect voor mens, natuur en dier en dat willen we graag vertellen. Als overheid willen we de afzet van biologische producten stimuleren en daarom ketenpartijen en consumenten informeren over biologisch eten.
Door biologisch te eten, help je boeren aan een eerlijke prijs voor hun biologische producten. Je draagt bovendien bij aan een gezondere bodem, schoner water en minder schadelijke stoffen in de lucht. Tot slot zorgt biologisch eten voor meer biodiversiteit en dierenwelzijn.
Goed om te horen! De groei in productie en consumptie is namelijk niet mogelijk zonder supermarkten, groothandels, detailhandels en horeca. Op de pagina Voor professionals vind je meer informatie over hoe je mee kunt doen. Ook kun je hier de campagnematerialen downloaden om zelf in te zetten.
Als je jouw gasten wilt vertellen dat je biologische producten gebruikt, gelden er bepaalde regels. Zo mag je het logo niet op de menukaart zetten. En alleen als je uitsluitend biologisch producten gebruikt, mag je jouw restaurant een biologisch restaurant noemen. Wil je meer weten over hoe je jouw gasten kunt informeren, download dan de folder Communiceren over biologische producten op uw menukaart.
Zeker. Je kunt het downloaden op de pagina Documenten.
Voor de eerste campagne flight hebben we vooral gekozen voor bekende, vaak gekochte biologische producten die in prijs niet veel verschillen van de niet-biologische variant. Hiermee willen we consumenten inspireren om van deze producten eens de biologische versie te proberen. Ook hebben we gekeken naar een goede balans tussen dierlijke en plantaardige producten. In de volgende campagne flights krijgen weer andere producten de hoofdrol.
Over biologische landbouw
De meeste vormen van genetische modificatie zijn in de biologische landbouw verboden, behalve het gebruik van celfusie en willekeurige mutagenese. Ook is er een uitzondering voor geneesmiddelen voor diergeneeskundig gebruik.
Leuk dat je geïnteresseerd bent! Op de pagina Omschakelen naar biologisch vind je de nodige informatie en relevante links naar websites over omschakelen.
Deze vraag is niet makkelijk te beantwoorden. Er zijn meerdere zaken van invloed op de verdeling van landbouwgrond. Voedselverspilling bijvoorbeeld, waardoor producten voor niets worden verbouwd. Daarnaast is de verhouding tussen dierlijk en plantaardig eten van belang, omdat voor dieren land nodig is én voor het voedsel dat zij eten. Het helpt dus als we meer plantaardig eten. Verder is er ook land in gebruik voor producten die naar het buitenland gaan. Kortom: de vraag of we in Nederland genoeg land hebben om alle inwoners van Nederland biologisch te voeden, is (nog) niet te beantwoorden. Het doel vanuit de overheid is echter 15% landbouwoppervlak in 2030 en dat is haalbaar.
De nadruk bij biologische landbouw ligt op behoud van een gezonde leefomgeving. Voor biologische boeren gelden Europese regels die strenger zijn dan voor niet-biologische boeren. Daarnaast hebben biologische producten een eigen Europees keurmerk, zodat je als consument weet dat je hiermee een duurzame keuze maakt.
Door over te schakelen op biologische landbouw, komen er minder schadelijke stoffen in het milieu. Boeren gebruiken alleen natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen, geen kunstmest en geen genetisch gemodificeerde organismen. Het gevolg: een gezondere bodem, schoner water en meer verschillende soorten dieren en planten.
Zeker. Er zijn veel boeren, telers en tuinders die (nog) niet biologisch gecertificeerd zijn, maar wel op een andere manier duurzaam zijn. Bijvoorbeeld met kringlooplandbouw. Dat betekent dat boeren proberen zo min mogelijk te verspillen en zoveel mogelijk reststromen en voedingsstoffen hergebruiken. Dit kan binnen hetzelfde bedrijf zijn, maar ook bij een ander bedrijf, zelfs buiten de landbouw. Zo blijven de afvalstromen zo klein mogelijk.
Daarnaast zijn er veel manieren voor boeren om natuurvriendelijk te werken. Bijvoorbeeld door meer verschillende gewassen te planten waar allerlei dieren op af komen, zoals vlinders, bijen en vogels. Of door minder mest te produceren, minder krachtvoer en minder of geen bestrijdingsmiddelen te gebruiken.
De producten hebben dan misschien geen (biologisch) keurmerk, maar deze boeren dragen wel bij aan een duurzame toekomst voor de landbouw.
Overige vragen en antwoorden
Zeker. Dat kun je doen door minder vlees en meer plantaardig te eten, minder voedsel te verspillen en uit het seizoen te eten. Ga naar het Voedingscentrum voor meer infomatie.
Ook zijn er veel boeren, telers en tuinders die op een andere manier duurzaam zijn. Bijvoorbeeld met kringlooplandbouw of door natuurvriendelijk te werken. Hun producten hebben (nog) geen (biologisch) keurmerk, maar deze boeren bouwen wel mee aan de landbouw van morgen. Naast biologisch eten kun je meer te weten komen over de producten die je koopt bij bijvoorbeeld boeren en tuinders in jouw omgeving. Ben je enthousiast, dan geef je ze bovendien een steuntje in de rug door direct bij hen te kopen.
Je vindt biologische restaurants, maar ook cafés en cateraars, door heel Nederland. Voor een leuk en lekker adres bij jou in de buurt kun je bijvoorbeeld kijken op de website van EKO. Dit is geen keurmerk van de overheid, maar van de Stichting EKO-keurmerk. Restaurants, cafés en cateraars mogen het Europese keurmerk voor biologisch namelijk niet gebruiken in hun communicatie, zoals op posters of menukaarten. Maar met een Nederlands EKO-keurmerk weet je in ieder geval zeker dat een deel van het eten en drinken biologisch is. Het EKO-keurmerk is er in brons, zilver of goud. Afhankelijk van hoeveel procent van de inkoop biologisch is, krijgt het restaurant een brons, zilver, goud of dubbel goud EKO-keurmerk.
Er zijn meerdere dingen die je kunt doen. Het is belangrijk om niet te veel eten te kopen en niet meer klaar te maken dan je nodig hebt. Zo voorkom je voedselverspilling. Ook doe je er goed aan om zoveel mogelijk seizoensproducten te eten: groenten en fruit die op dat moment in Nederland geteeld worden. Eten wat niet in het seizoen is, komt vaker van ver weg.
Daarnaast is een eetpatroon met minder vlees beter voor het milieu, dus is het goed om meer plantaardig te eten. Ga naar de website van het Voedingscentrum voor meer informatie voor consumenten en professionals over duurzaam en gezond eten.
Verder zijn er vast boeren en tuinders in jouw omgeving die misschien geen (biologisch) keurmerk hebben, maar wel hun best doen om goed voor de natuur te zijn en gezonde producten te maken. Zoek hen op en vraag ernaar. Ben je enthousiast, dan steun je ze bovendien door direct bij hen te kopen.
Ja, die is er, dat is Bionext. Deze organisatie komt op voor de biologische sector op het gebied van o.a. onderzoek, publiciteit, wetgeving, lobby en marktontwikkeling. Ook hebben de verschillende ketenpartijen hun eigen vereniging. Het Biohuis is er voor biologische boer(inn)en, telers en tuinders. BioNederland is de vereniging voor biologische producenten en handel. De Biowinkelvereniging is er voor biologische winkeliers.
Contact
Staat jouw vraag er niet tussen? Neem contact met ons op via de contactpagina.