‘Biologisch is belangrijk, maar gezondheid gaat boven alles’

Fahad over biologisch eten

Hij woonde in New York en Londen en is een aantal jaar geleden naar Amsterdam verhuisd, waar hij de liefde vond en bleef. Overal heeft Fahad wel iets geleerd over biologisch eten. Nu woont hij samen met zijn Nederlandse vriendin die, als het even kan, alles biologisch koopt: ‘Voor mij gaat het vooral om wat goed voor je is en wat niet. Voor haar is het belangrijk dat zelfs de hond biologisch eet.’ 

Consument Fahad in zijn keuken
Beeld: ©LVVN

Gif en ggo’s in de VS

‘In de VS spuiten boeren erg veel bestrijdingsmiddelen over hun gewassen,’ vertelt Fahad. ‘Veel mensen zijn zich niet bewust van hoe giftig dat kan zijn, maar in New York steeds meer. Ik hoorde van vrienden dat ze bijvoorbeeld geen gangbare aardbeien en bessen meer kochten, omdat die vaak flink bespoten zijn. Daar ben ik in mee gegaan. Voor mij gaat het niet zo zeer om biologisch eten, maar om hoe gezond iets is. Chemische bestrijdingsmiddelen zijn gewoon slecht voor je. Net als genetisch bewerkte producten, ggo’s, ook die zie je veel in de VS.’ 

Meer voordelen van biologisch

‘In Londen is in de schappen veel focus op whole foods,’ gaat hij verder. ‘Zoals lokaal geteelde groenten, vlees van grasgevoerd rund, veel vers en onbewerkt voedsel, veel biologisch.’ Het zette Fahad aan zich verder te verdiepen in goed voedsel door veel te lezen en documentaires te kijken. Zo ontdekte hij nog meer: ‘Pesticiden zijn ook niet goed voor de natuur, dus biologisch is beter voor de biodiversiteit. En omdat biologische boeren meer verschillende gewassen telen, is er minder monocultuur. Daarnaast is er in de biologische veehouderij meer aandacht voor dierenwelzijn. De dieren zijn wat gezonder, denk ik, omdat ze meer ruimte hebben, vaker buiten zijn en minder antibiotica krijgen.’ 

Biologisch hondenvoer

In Nederland was Fahad blij verrast over hoeveel biologische producten hier te koop zijn: ‘We hebben een biologische supermarkt in de buurt, maar ook de gewone supermarkt verkoopt veel biologisch.’ Één keer per week worden de boodschappen bezorgd. ‘Die zijn bijna allemaal bio,’ zegt hij. ‘Dat wil mijn vriendin graag. Zij is helemaal voor biologisch eten, zelfs onze hond krijgt biologisch voer. De rest van de week doe ik ook nog wat boodschappen. Dan let ik minder op biologisch en meer op gebruiksgemak, zoals geschilde en gesneden groenten. En vooral of het gezond is.’ 

Bevroren biologisch voedsel

‘Wat ik ook goed vind in Nederland, is dat er in het vriesvak veel biologische groenten en fruit liggen. Dat is nog gezonder,’ legt Fahad uit. ‘Veel mensen denken dat vers het beste is en hebben bij biologisch ook het beeld van verse, knapperige en sappige groenten. Maar na de oogst verliezen groenten en fruit hun vitaminen en mineralen. Meteen invriezen behoudt zoveel mogelijk voedingsstoffen. Daarbij hoeven producten voor transport niet ingespoten te worden met middelen om de houdbaarheid te verlengen. Ingevroren is dus beter dan vers. En biologisch ingevroren nog beter.’

Op de vraag waar zijn motivatie om gezond te eten vandaan komt, antwoordt Fahad duidelijk: ‘Als ik gezond ben en blijf, kan ik langer zorgen voor de mensen waar ik om geef. Bijna iedereen heeft wel een familielid verloren aan kanker. Ik denk dat chemicaliën in ons eten één van de oorzaken van die ziekte zijn. Je kunt niet alle ziektes voorkomen door gezond te eten, maar je vergroot wel je kansen op een langer en gezond leven.’ 

De mening van de geïnterviewden op deze website vertegenwoordigt niet noodzakelijkerwijs de visie van de Rijksoverheid.