Wanneer zijn appels, kaas of eieren biologisch? Een product is biologisch als het geproduceerd is volgens Europese regels voor biologische landbouw en productie. Zo mogen telers van fruit en groenten alleen bestrijdingsmiddelen en mest van natuurlijke oorsprong gebruiken.
Door biologisch te kopen, help je mee aan een bloeiende natuur, een gezonde bodem, schoon water en een natuurlijker leven voor dieren. De regels zijn er zodat jij als consument een bewuste keuze kunt maken. Je kunt erop vertrouwen dat het hele proces van boer tot bord volgens de biologische productieregels verloopt. Je herkent deze producten aan het biologisch keurmerk van de EU:
Dankzij dit keurmerk op de verpakking weet je zeker dat een product biologisch is, waar je het ook koopt. Het keurmerk betekent dat:
Het product aan strenge regels voldoet wat betreft productie, verwerking, vervoer en opslag.
Ten minste 95% van de ingrediënten biologisch is en de overige 5% aan aanvullende regels voldoet.
Er toezicht is op de hele keten door erkende organisaties die bedrijven controleren en certificeren.
Bekijk de EU-verordering voor het volledige eisenpakket voor biologische producten.
Naast het keurmerk zie je ook uit welk land het product komt en door welke organisatie het gecontroleerd is. Zo kun je ervan uitgaan dat het klopt. Elk EU-land heeft minstens één officiële controle-organisatie. Deze heeft een eigen code. In Nederland is dat Skal Biocontrole. De code van Skal is NL-BIO-01.
Regels voor biologische producten
Biologische boeren zorgen voor het milieu en voor de gezondheid van dieren en planten. Dat doen ze bijvoorbeeld door:
Vooral biologische mest te gebruiken;
Hun gewassen zo natuurlijk mogelijk te beschermen tegen onkruid, ziektes en insectenplagen;
Hun dieren zoveel mogelijk toegang te geven tot open lucht of weidegrond;
Geen hormonen te gebruiken;
Beperkt gebruik te maken van antibiotica;
Geen gebruik te maken van genetische modificatie (op enkele uitzonderingen na, meer informatie hierover vind je bij de veelgestelde vragen).
Biologisch eten is dus verantwoord genieten!
Veelgestelde vragen
Sommige mensen kopen biologische producten omdat ze denken dat deze gezonder zijn. Er zijn individuele biologische producten die meer vitaminen en mineralen bevatten en minder stoffen die mogelijk schadelijk zijn, zoals nitraat en resten van bestrijdingsmiddelen. Toch is niet bewezen dat biologisch eten gezonder is. De voedingswaarde is over het algemeen gelijk.
Voor een goede gezondheid is het van belang om naar je hele eetpatroon te kijken. Bekijk de website van het Voedingscentrum voor meer informatie over gezond biologisch en niet-biologisch eten.
Er zijn echter nog een hoop andere redenen om wat vaker biologisch te eten. Zo draag je door biologisch te eten bij aan een gezondere bodem, schoner water, minder schadelijke stoffen in de lucht en meer verschillende soorten planten en dieren. Bovendien hebben de koeien, schapen, kippen en varkens in de biologische landbouw een natuurlijker leven.
Gemiddeld is biologisch iets duurder dan niet-biologisch, maar het prijsverschil is niet altijd even groot. Soms is de biologische keuze zelfs goedkoper dan een merkproduct. Wanneer biologisch duurder is, komt dat over het algemeen door de productiekosten. Die zijn hoger omdat er aanvullende regels zijn voor biologische producten, zoals voor dierenwelzijn. Daarnaast hangt de prijs af van waar je het koopt en van het seizoen. Het prijsverschil is vaak kleiner bij seizoensproducten. En: hoe meer vraag er is naar biologische producten, hoe groter de kans dat de prijzen dalen.