‘Alle staarten in de krul; dan weet je dat je het goed doet’

 Jeroen over biologisch varkenshouden

Op Nieske’s Erf in Heino leven 40 zeugen, 350 vleesvarkens, Jeroen en Nieske Neimeijer en hun drie kinderen gelukkig samen. Hun varkensvlees ligt tot ver in de omstreken en online in de schappen. Van bungalows tot bloemenstroken, Jeroen vertelt vol trots over hoe ze gelukkige varkens houden en lekker vlees produceren.

Biologisch varkenshouder Jeroen
Beeld: ©LVVN

Focus op vooruitgang

Jeroen en Nieske zijn 12 jaar geleden omgeschakeld naar biologisch. ‘Terwijl veel bedrijven voor schaalvergroting gingen, wilden wij juist minder varkens houden. Zo kunnen we ze meer ruimte en aandacht geven,’ vertelt Jeroen. In die 12 jaar hebben ze veel stappen gezet: ‘De varkens zijn steeds gezonder, de biggen blijven langer bij de zeug, ze blijven tot de slacht op ons erf en we huisvesten ze goed. Dat is voor ons vooruitgang.’ De meest recente innovatie is de kraamopfokstal; zogenoemde varkensbungalows onder een groot dak zonder zijwanden. ‘Er is een bungalow voor iedere zeug met haar biggen. Ze kunnen zich terugtrekken in het nest en naar buiten wanneer ze willen.’  

Krulstaarten van geluk

Langs de weide van de zeugen staan bloeiende bomen, struiken en bloemen. Deze ‘biodiversiteitsstroken’ zijn niet alleen prachtig, ze trekken ook bijen en andere nuttige insecten aan en bieden de varkens beschutting. ‘We draaien aan alle knoppen om het maximale eruit te halen voor de dieren,’ legt Jeroen uit. ‘Met biologisch voer en stro. Weinig medicijnen. Het zijn vitale, intelligente wezens en ze laten je ook zien dat ze het waarderen. Ze zijn speels en assertief. En alle staarten staan in de krul; dan weet je dat je het goed doet.’ 

De echte waarde van biologisch vlees

‘Gezonde varkens leveren goed vlees - en dat is toch waar we ze voor houden,’ gaat Jeroen verder. Op de vraag of zijn kinderen en bezoekers dat niet moeilijk vinden, antwoordt hij nuchter: ‘Nee hoor, het hoort er gewoon bij. Mensen eten vlees, wij zelf ook. Zo heeft de natuur het bedacht. Maar ik geef ook mee dat ze moeten kunnen leven op een natuurlijke manier.’  

Dat brengt hem op de waarde van vlees: ‘De meeste mensen kijken naar de prijs, maar dat is niet wat het vlees waard is. Biologisch is wat duurder, maar ook waardevoller. Aan de ene kant blijft er echt méér vlees in de pan over als je biologische karbonade bakt, met gezonde voedingswaarden bovendien. En aan de andere kant levert het minder CO2, minder kunstmest, minder vervuiling op. Dat is winst, daar zit de echte waarde van biologisch vlees.’

Arbeidsvreugde

Voor varkenshouders die nog twijfelen over omschakelen, heeft Jeroen nog een tip: ‘Ga kijken bij verschillende biologische boeren, hoor hun verhaal, proef de sfeer. Die is totaal anders. Wij denken in mogelijkheden en in oplossingen. Natuurlijk zit het ook weleens tegen bij biologische varkensbedrijven, maar de bij de meeste hangt een positieve sfeer. We kijken naar wat wel kan in plaats van wat niet. Dat geeft zo’n plezier. Het is evengoed knokken onder strenge regels, maar we geloven erin. Dat geloof en het dierenwelzijn leveren de boer veel meer arbeidsvreugde.’