‘Als we vlees eten, dan biologisch’

 Yvan over biologisch eten

Yvan (39) woont met zijn vrouw en twee jonge dochters in Amsterdam. Hij weet wat er speelt in de wereld en maakt bewuste keuzes op het gebied van eten, maar met een jong gezin moet het wel praktisch blijven. Boodschappen doen ze bij de supermarkt om de hoek. ‘Het assortiment biologisch is best groot, denk ik, maar we kopen lang niet altijd biologisch.’

Consument Yvan in zijn keuken
Beeld: ©LVVN

Dierenwelzijn

‘Als ik aan biologisch denk, denk ik aan vlees,’ vertelt Yvan. ‘We kopen ook weleens andere biologische producten, maar iets minder bewust. Bij vlees sta ik er echt bij stil. Dat eten we het liefst biologisch omdat ik denk dat de dieren dan een fijner leven hebben gehad.’ 

Yvan ziet voor- en nadelen van biologische landbouw: ‘Naast dierenwelzijn geloof ik dat het goed is voor de biodiversiteit en dat biologische landbouw de omgeving minder vervuilt. Maar ik ben ook econoom en vanuit die bril zie ik ook dat als de hele wereld biologisch zou willen eten, daar geen ruimte voor is. We eten met z’n allen te veel vlees.’ Hij is fel tegen megastallen: ‘Die zijn afschuwelijk, daarom eten wij thuis steeds meer vleesvervangers. En áls we vlees eten, dan eten we biologisch vlees.’

Vraag en aanbod

Voor Yvan betekent biologisch zo natuurlijk mogelijk: ‘Boeren op een natuurlijke manier, zonder chemische hulpmiddelen zoals pesticiden en kunstmest.’ Toch twijfelt hij over biologische akkerbouw: ‘Ook hierbij denk ik: hoe gaan we iedereen voeden? Als we alles op een natuurlijke manier verbouwen op kleinschalige boerenbedrijven, dan vrees ik dat de opbrengst te laag is. Tuurlijk ben ik voor minder pesticiden en kunstmest, maar er zijn voor zover ik weet geen biologische methoden waarmee het aanbod helemaal kan voldoen aan de vraag.’

Kunnen we heel Nederland voeden als iedereen 100% biologisch zou willen eten?

Ga naar de veelgestelde vragen voor een antwoord op deze en andere vragen.

Totaaloplossing

‘Kijk je alleen naar Nederland, dan is biologisch een mooie oplossing, maar geen totaaloplossing,’ gaat Yvan verder. ‘We zouden er goed aan doen om minder landbouwproducten voor het buitenland te produceren. Dat levert weinig op ten opzichte van wat het kost aan grondgebruik en vervuiling.’ Alles bij elkaar opgeteld ziet hij meerdere oplossingen die bijdragen aan een betere wereld: ‘Lokaal eten kopen, minder vlees, meer vleesvervangers. Ik geloof ook in de toekomst van kweekvlees. En als je wel dierlijk vlees eet, kies dan wat vaker kip in plaats van rund. Het liefst biologische kip. Doet heel Nederland dat, dan is het effect enorm.’