‘Groenten en fruit die ik met schil eet, koop ik het liefst biologisch’

Denise over biologisch eten

Denise woont samen met haar vriend in Amsterdam. Waar ze vroeger biologisch wat zweverig vond, verslindt ze nu het ene pesticiden-onderzoek na het andere. Ze eet ontzettend veel groenten. Die met schil koopt ze het liefst biologisch - en dat heeft een heel persoonlijke reden. 

Consument Denise in haar keuken
Beeld: ©LVVN

Biologisch wat zweverig

Op haar vijftiende hoorde Denise voor het eerst over biologisch, ze had toen een bijbaantje bij de groenteboer in het dorp: ‘Biologisch was toen nog een beetje voor de geiten-wollen-sokken-types. Als iemand een biologische broccoli kocht, vroeg ik me af waarom. Die normale broccoli zag er toch precies hetzelfde uit?’ Als dochter van twee nuchtere ouders die zelf opgroeiden op gangbare boerderijen, kwam biologisch haar zelfs wat zweverig voor. 

Dat veranderde toen haar vader de ziekte van Parkinson bleek te hebben. ‘Hij was pas 61 toen hij de diagnose kreeg,’ vertelt ze. ‘Ik dacht dat dat een ziekte was voor écht oude mensen, dus toen ben ik me gaan verdiepen in mogelijke oorzaken. Zo vond ik wetenschappelijke onderzoeken die een verband leggen tussen blootstelling aan chemische bestrijdingsmiddelen en de ziekte van Parkinson. Een studie in Frankrijk laat zien dat veel boeren en wijnboeren aan deze ziekte lijden. Mijn vader heeft een groot deel van zijn werkende leven op het land gewerkt - en veel met pesticiden gespoten.’ 

Een paprika per dag

‘Als ik dus iets kan doen om mogelijk de kans op de ziekte van Parkinson te verkleinen, dan doe ik dat graag. Een paar jaar geleden ben ik naar een diëtist gegaan om me fitter te voelen. Sporten deed ik altijd al vaak en sindsdien ben ik ook heel gezond gaan eten. Vooral veel groenten. Ik ben niet helemaal panisch wat betreft bespoten groenten, ik geloof wel dat ze in Nederland goed getest worden. Maar omdat ik bovengemiddeld veel groenten eet, let ik er wel op. Alles wat ik met schil eet, zoals komkommer, tomaat, appel, paprika, eet ik het liefst biologisch. Een kleine aanpassing met een groot effect.’ 

Groenten en fruit koopt Denise in de reguliere supermarkt: ‘Ik ga niet naar de biologische supermarkt. Maar bij de meeste supermarkten hebben ze best veel bio in het assortiment. Het jammere is alleen dat biologische groenten vaak in plastic verpakt zijn. Ik vind mijn gezondheid belangrijk, maar het milieu ook. En dan is er ook nog de prijs. Als het niet veel scheelt, kies ik bio. Maar als ik moet kiezen tussen een biologische paprika in plastic of drie niet-biologische paprika’s voor dezelfde prijs, dan laat ik de biologische toch liggen. Want ja, ik snack wel een paprika per dag!’ 

Biologisch vlees en zuivel

‘Omdat ik zo veel groenten eet, associeer ik biologisch vooral met groenten en fruit,’ gaat Denise verder. ‘Daarnaast heb je natuurlijk ook biologisch vlees, eieren en zuivel. Biologisch is beter voor de dieren, denk ik. Ik moet eerlijk zeggen dat ik daar minder bij stil sta. Nou eet ik misschien één keer in de drie weken vlees, maar wel veel zuivel.’ 

Denise sport vaak en vindt het daarom belangrijk om veel eiwitten binnen te krijgen. ‘Als ik de eiwitten die ik uit zuivel haal, zou vervangen voor plantaardige, dan moet ik een paar blikken bonen per dag eten,’ grapt ze. ‘Toch is het wel belangrijk om er bewust over na te denken. Onze Hollandse vlees- en zuivelconsumptie is op lange termijn onhoudbaar, dat is duidelijk. En dat bio beter is voor mens, dier en milieu, ook. Het is goed om te beseffen dat je zelfs met kleine stapjes al een groot verschil kunt maken.’ 

De mening van de geïnterviewden op deze website vertegenwoordigt niet noodzakelijkerwijs de visie van de Rijksoverheid.

Waarom zijn sommige biologische groenten en fruit in plastic verpakt? 

Ga naar de veelgestelde vragen voor een antwoord op deze en vele andere vragen.