‘Iets wat niet zo bedoeld is door de natuur, zal vast niet goed voor je zijn’

Kolja over biologisch eten

Kolja woont samen met zijn vriendin uit Nieuw-Zeeland in Heemstede. Een keer per week doen ze samen boodschappen. Veel vegetarisch, maar nog weinig biologisch. Ook in de maaltijdbox die ze regelmatig bestellen, zitten niet veel biologische producten. Kolja: ‘De wens is er wel, maar toch doen we het niet veel.’ Hij licht toe waarom. 

Beeld: ©LVVN

Biologische havermout

‘Als je mij vraagt wat biologisch is, zeg ik voedsel dat niet bewerkt is met chemische bestrijdingsmiddelen,’ vertelt Kolja. ‘Ik ben vegetarisch, dus ik betrek het vooral op groenten en fruit. Dan lijkt het mij dat ze zo natuurlijk mogelijk verbouwd moeten worden. Iets wat niet zo bedoeld is door de natuur, zal vast niet goed voor je zijn.’  

Toch kopen hij en zijn vriendin niet veel biologische groenten en fruit. ‘Ik zou het wel willen, maar ik koop slechts af en toe biologische producten. Havermout wel, dat komt door mijn zus. Die heeft me ooit verteld dat haver één van de meest bespoten gewassen is. Volgens haar moest ik havermout echt biologisch kopen, dus dat doe ik braaf,’ grapt hij. 

Prijs en moeite

De voornaamste reden om een gangbaar product boven biologisch te kiezen, is voor Kolja en zijn vriendin de prijs: ‘We letten een beetje op onze portemonnee en wat we uitgeven aan boodschappen. Bij havermout scheelt het niet zo veel, maar het prijsverschil tussen biologisch en niet-biologisch kan best groot zijn. Dus als ik voor het schap sta, kijk ik toch meer naar de prijs dan of het biologisch is.’ 

‘Daarnaast gaat het ook om de moeite.’ Kolja legt uit: ‘Ik heb niet altijd zin om me te verdiepen in de herkomst van voedsel, wat erin zit en of de ingrediënten bio zijn. Ik vind het leuk om erover te lezen of programma’s te kijken als de Keuringsdienst van waarde, maar als puntje bij paaltje komt, steek ik toch vaak m’n kop in het zand. En een keurmerk helpt me daar niet bij. Dan ga ik er niet blind vanuit dat het product helemaal goed is.’ 

Vega boven bio

Kolja is een kritische consument, maar hecht meer waarde aan vegetarisch dan aan biologisch: ‘Ik vind dat we allemaal minder vlees moeten eten. Onze vleesconsumptie is helemaal uit de hand gelopen. Dat moet anders. De moeder van mijn vriendin heeft op haar erf in Nieuw-Zeeland schapen rondlopen. Die slacht ze eens in de zoveel tijd. Ik denk dat dat in principe ook biologisch vlees is. Op kleine schaal vind ik het oké als je dieren houdt en er uiteindelijk één opeet. Het is onze massaconsumptie die ik afkeur, en vooral de manier waarop we dieren houden om aan die behoefte te voldoen. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook veel vleesvervangers te koop. En vaak zijn die prijstechnisch zelfs nog interessanter dan vlees.’ 

De mening van de geïnterviewden op deze website vertegenwoordigt niet noodzakelijkerwijs de visie van de Rijksoverheid.

Wat betekent het biologisch keurmerk van de EU?